Selkäkivut historiaan – eroon selkäkivun uskomuksista

Työergonomia 2020-luvulle! Istutaan selkä suorana! Muista pitää selkä suorana, kun nostat! Nosta jaloilla! Seisomapöytä on paras! Istuminen tappaa! Tiesitkö, että kaikki nuo ohjeet mitä meille on viljelty ovat jääneet jo historiaan. Ja ne voivat jopa aiheuttaa tai ylläpitää selkäkipuja. On siis aika päivittää uudet ohjeet tilalle ja unohtaa moiset ohjeet.

Sanotaan, että istuminen tappaa ja sitä on jopa verrattu tupakoinnin aiheuttamiin haittoihin. Onneksi tämä uutisankka ammuttiin alas yhtä nopeasti kuin se mediaan ilmestyi. Istuminen ei tapa ketään, mutta selkäkipua se voi aiheuttaa varsinkin, jos pyrkii noudattamaan kivikautisia ohjeita istumisen ergonomiasta.

Istuminen on ilmiönä paikoillaan olemista, joka ei pidemmän päälle tee meille hyvää. Koska meidän on pakko tehdä ns. istumatyötä eli viettää tuntikausia ruudun edessä, niin oleellinen kysymys on miten istut. Oletko koskaan kuullut taloudellisesta istumisesta? Taloudellinen istuminen tarkoittaa sitä, että selän ja keskivartalon lihakset tekevät mahdollisimman vähän istumisen aikana töitä. Rento istuminen onkin uusi tapa ajatella istumisesta ja siinä keskivartalon lihasten työmäärä lasketaan minimiin.

Miten sitten istutaan rennosti? Se tapahtuu niin, että käytetään selkänojaa eli nojataan ja samalla lepuutetaan selkää sitä vasten. Selkänoja on englanniksi ”back rest”, joka kuvaa hyvin sen merkitystä yhtenä tuolin osana. Työpiste pitää siis rakentaa niin että on mahdollista nojata samaan aikaan kun tekee päätetyötä. Istumiseen ei tarvita juuri yhtään lihastyötä, kun osaa ja oppii istumaan rentona. Siis mitä? Rentona istumisen salaisuus on se, että selkälihakset jaksavat pidempään yhtämittaista istumista eivätkä väsy ja mene jumiin.

Toinen tapa pitää selkä vetreänä ja kivuttomana on työn tauottaminen. Tähänkään ei tarvita rakettitiedettä, vaan yksinkertaisia liikkeitä, joita voi tehdä poistumatta työpisteeltä. Selän lihaksia ja selkärankaa pitää voidella päivän aikana. Minulla on näistä asioista 30 vuoden kokemus osteopaattina ja olen ohjannut vastaanotollani tuhansille ihmisille oikeat ja helpot liikkeet tauottamaan työpäivää ja opettanut heitä istumaan rentona. Ja usko pois, selkä kiittää.

Säädettävät työpöydätkään eivät valitettavasti ole tuonee ratkaisua selkäkipuihin, vaan selkäkivut loistavat edelleen sairauspoissaolotilastojen kärjessä. Olen sitä mieltä, että rentona istuminen voittaa seisaaltaan tehtävän työn tekemisen. En silti pidä huonona asiana, että välillä tekee työtä seisten. Siinäkin on omat haasteensa, jonka takia selkä voi siinäkin väsyä ja kipeytyä.

Tulette yllättymään miten asiat ergonomian suhteen laahaavat pahasti jäljessä ja saatte heti käyttöön uusimman tutkitun tiedon siitä, miten ”turhat” selkäkivut saadaan kuriin. Näytän paikan päällä uudenlaisen tavan istua ja seistä työpisteellä sekä näytän käytännössä mitkä ovat ne kätevimmät liikkeet tauottamaan työpäivää.

Vierasblogin kirjoittaja Jerry Ketola on osteopaatti ja terveystieteiden maisteri, jolla on kokemusta selkäkipujen hoidosta ja kuntoutuksesta 30 vuoden ajalta. Ketola on tietokirjan Selkäkipu ja mielen voima (Otava 2017) kirjoittaja. Jerryn puheenvuorot ja työpajat ovat oivallisia tukemaan henkilöstön hyvinvointia.